Hvad er OKR?

Lad os starte med at se på hvad OKR og KPI betyder.

 

OKR står for Objective Key Results, mens KPI står for Key Performance Indicator.

OKR er nyeste skud på stammen indenfor måder at måle og vurdere en virksomhedsfremdrift på. OKR siges at være mere fokuseret, gennemsigtig, agil og for at skabe alignment, så alle i virksomheden arbejder i samme retning for at nå de vigtigste mål. Det ry mener vi er en floskel, da en målemetode ikke alene afgør succes, men er et delelement i en samlet skarp strategi.

De målepunkter vi anvender, uanset navn, bruger vi for at kunne kommunikere klart til alle og skabe et fælles målefundament for at måle fremdriften i den fællesrejse mod målet.

Gennemsigtighed handler om at skabe en sammenhæng mellem strategien og de målemetoder de ranvendes. Agilitet skal igen binde både strategien og målepunkter sammen. Og fokus skabes ved at gennemarbejde fundamentet for strategien, så der tages de nødvendige fravalg – og dermed have fokus på det rigtige.

Anvender vi alene målepunkter uden en underliggende strategi er det blotmålepunkter(kontrol), men har vi en skarp strategi er det en rettesnor for om vi bevæger os i den ønskede retning.

Men lad os se på OKRs historie:

Strategi og målemetoder skal hænge sammen. Hvis vi skal måle noget, er det for at sikre, at virksomhedens strategi eksekveres og føres ud i livet.

Vi kender vist alle de mål hvor ledelse ikke kan svare på hvorfor vi skal måle og hvad de mål anvendes til. Derfor er det afgørende at der er sammenhæng med strategien.

Når strategien er kortlagt, er det helt tydeligt i hvilken retning virksomheden skal udvikle sig, hvad der er fravalgt, hvilke aktiviteter der skal igangsættes og hvornår og af hvem.

Operationelle mål er der også nogle der arbejder med – her skal vi blot være opmærksom på at mål i sig selv ikke er motiverende for ret mange – de skal give mening og det gør de oftest kun hvis de hænger sammen med strategien.

Om vi arbejder med OKR eller KPI handler det om at fokusere på det, der er det vigtigste for virksomheden, og det kan du kun vide hvis du knytter målemetoderne sammen med din strategi.

Anvendes OKR opdeles målene i 2 dele. De Operationelle Objectives, som sikrer, at virksomheden udnytter de forretningsmuligheder, der ligger i udvikling og salg af eksisterende produkter og services lige nu. Og de Strategiske Objectives, som skal sikre, at virksomheden også er konkurrencedygtig og relevant i fremtiden.

Anvendes KPI fungerer disse ofte som et kompas, der hjælper og guider virksomheden til at forstå, hvorvidt den bevæger sig i den rigtige retning i forhold til at opnå strategiske målsætninger. Man skelner ofte mellem high-level- og low-level KPI’er. High-level fokuserer ofte på virksomhedens samlede performance, imens low-level langt oftere er mere specifikke på eksempelvis en given aktivitet.

I MakeMyStrategy™ går vi ikke op i om en teori eller model hedder det ene eller det andet. Baseret på vores mange årserfaringer omsætter og samler vi det hele og anvender strategiske målsætninger, der tager udgangspunkt i strategien. Lad os give et eksempel:

Virksomhed X har en vision om altid at levere excellente og no-nonsens løsninger til danske og internationale virksomheders digitale forretninger.

Stikord der uddyber visionen:

 Altid: Driftssikkerhed, samme løsning, kerneværdi, DNA-ting, vores standard

 Excellente: Kvalitet, fremragende, virkelig godt, bedst, ypperste (ikke fornem), holistisk tilgang (se opgaven i et større perspektiv), forretningsmæssig forståelse

 No-nonsens: Straight to the point, lige-ud-af-posen, ligefrem, til at forstå, ikke pakket ind, lige til at bruge

 Internationale: Udenlandske virksomheder med digital forretning som vil ind i Danmark og Europa

For at nå det mål har de foretaget en grundig analyse af deres nuværende strategiske situation, klarlagt deres fremtidige ønsker og har defineret en række aktiviteter der skal igangsættes. De forskellige aktiviteter har de fordelt i nogle spor, der alle fører mod målet. Og for hvert af disse spor har de defineret en række strategiske målepunkter (kald dem hvad du vil😊) Se demo-case nedenfor:

Hole in one

Gert Ekberg Westergaard Jensen

Adm. direktør og partner

Ason A/S

Fandt du ikke svaret?
Kontakt os