Husk de medarbejdere, du har – før du jagter nye

Udgivet:
16.1.2023
Læsetid:
10
Sanne Markwall

Manglen på arbejdskraft har sat rekrutteringsmotoren på fulde omdrejninger i mange virksomheder. Men er nye medarbejdere altid det strategisk rigtige valg?

Mange virksomheder har rigtig travlt og er lige nu i fuld gang med massiv rekruttering. Beskæftigelsen sætter rekorder, mange skifter job – og derfor er der hård konkurrence om de bedste.

Midt i rekrutteringskapløbet skal man dog huske, at rekrutteringen også skal hænge sammen med den langsigtede strategi.

Som virksomhed skal man derfor spørge sig selv, om de nye medarbejdere også kan være med til at forløse virksomhedens strategi på lang sigt – og ikke kun lukke et hul her og nu.

Her kan man som virksomhed nemt komme til at rette al fokus på de nye medarbejdere. Hvad kan de her og nu? Men det kan også være klogt at vende blikket indad og spørge:

LÆS OGSÅ Gør strategien jordnær uden at miste flyvehøjde

Forløser vi egentlig potentialet hos de medarbejdere, vi allerede har, så de kan bidrage til at give strategien flyvehøjde? Og hvordan vurderer man så lige det? Ét greb kan være se på medarbejderne ud fra fire arketyper:

  1. Gennemløberen: Personen, som hverken er særlig tilfreds med sit job eller selve arbejdspladsen – og som er hurtigt videre, hvis der kommer noget andet.
  2. Tryghedsnarkomanen: Personen, som er i jobbet, fordi det er til at finde ud af, og ikke har ambitioner om at flytte sig.
  3. Den uberegnelige: Personen, som er træt af sit job, men tæt knyttet til arbejdspladsen – og derfor ofte er svær at regne med.
  4. Den passionerede: Personen, som både elsker sit job og sin arbejdsplads – og derfor vil gå gennem ild og vand.

Opdelingen ovenfor er både kunstig og firkantet, men kan alligevel give stof til eftertanke.

Alle kan ikke være passionerede medarbejdere, men har man for eksempel mange medarbejdere i gruppe 1-3, er der en betydelig risiko for, at virksomhedens udvikling går i stå. Enten fordi man bruger mange kræfter på at onboarde nye medarbejdere, som hurtigt forsvinder igen – eller fordi dem, der bliver, ikke har ambitioner på virksomhedens vegne.

Samtidig risikerer man, at de nye medarbejdere som fastholdes, bliver en del af en uambitiøs kultur og derfor heller ikke kan bidrage med nytænkning og udvikling – selvom de måske har potentialet til det.

LÆS OGSÅ Hallo topchef: Giv mellemlederen en fair chance

Inddrag medarbejderne

Quick-fixes findes ikke. Men én af vejene til at koble strategi, mål, medarbejdere og rekruttering sammen er at inddrage medarbejderne i udviklingen af virksomhedens strategiske retning – så meget som muligt.

Inddragne medarbejdere tager altid mere ansvar, er mere engagerede og mere innovative – fordi arbejdet bliver mere meningsfuldt. Samtidig må selv de bedste ledere erkende, at de trods alt sjældent er skarpere end alle deres medarbejdere – tilsammen. Inddragelse gør på den måde også selve strategien bedre.

Sat på spidsen kunne man hævde, at en del af løsningen på rekrutteringsudfordringen i virkeligheden gemmer sig i måden hvorpå, virksomheden udvikler og arbejder med sin strategi.

Denne klumme er udgivet på Jyllands-Postens Finans samt i Jyllands-Posten, Erhverv den 29. august 2022.

Interesseret i at høre mere om MakeMyStrategy™ er du altid velkommen til at kontakte os. Du kan også prøve vores populære Pro version HER.