Hvad er supply chain?

Supply chain er oversat det samme som en forsyningskæde. Denne forsyningskæde viser processen, step for step, fra en vare bliver produceret, til den når frem til forbrugeren. Kæden består af flere led afhængigt af den enkelte vare samt hvordan varen produceres, distribueres og sælges.

Udvinding af råmaterialet vil ofte være det første led. Alt efter hvilken type vare, der er tale om er de forskellige led i forsyningskæden forskellige fra virksomhed til virksomhed.

Jo dygtigere virksomheden er til at optimere hvert enkelt led samt overgangen mellem de forskellige led desto større effektivitet og lønsomhed.

Hvis vi fx tager en ost er forsyningskæden rimelig enkel.

Råmateriale (ko)/Landmad -> Mejeri -> Butik -> Slutbruger

Hvis vi derimod tager en computer er der straks lidt flere led.

Råmateriale -> Fabrik -> Engros-virksomhed -> Grossist -> Butik -> Slutbruger

En undersøgelse viser, at de fire ting der oftest forstyrrer forsyningskæder er:

1. Stigende råvarepriser
  2. Mangel eller forsinkelse af input fx. energi
  3. Pris på løntimer stiger
  4. Logostikrelaterede forsinkelser

Hvad forstyrrer oftes forsyningskæder?

Der er fire hovedtemaer når du ser på forsyningskæden. Det er integration, drift, indkøb og distribution. Herunder fokus på planlægning, indkøb. efterspørgsel og lagerstyring, produktion og fremstilling, oplagring og transport og returnering af varer.

Der findes en TOP 10 liste over de mest anerkendte supply chains. Du kan se og læse mere HER.

Derudover findes der et væld af materialer, men uanset hvordan du håndterer selve forsyningskæden så glem ikke hvordan forandringer i øvrigt påvirker virksomhedens strategi og hvilke konsekvenser en ændring får.

Bevar overblikket over virksomhedens strategi og overlad konsekvensanalysen ved justeringer og dokumentering til MakeMyStrategy™.

Risiko minimeres og vækstmuligheder øges

Henning Siersbæk

Executive Vice President