Sjusket strategi hos de små, giver de store frit spil

Udgivet:
15.2.2022
Læsetid:
5

Hvis små- og mellemstore virksomheder sjusker med strategien, bidrager de til, at store, pengestærke virksomheder kan sidde alt for tungt på fremtiden. Det risikerer at stoppe de nye løsninger, som vores børn og børnebørn har brug for.

Hvis erhvervslivet var en skolegård, ville de store bestemme det meste. I nogle brancher er det særligt markant. Giganter som Google, Amazon og Microsoft sidder tungt på deres markeder. Det samme gælder for en række konsulenthuse.

Egentlig er det et paradoks. For aldrig har mulighederne for de små og mellemstore virksomheder været bedre. Den teknologiske udvikling gør det muligt, at en ny ide kan opstå i København, blive udviklet i Kolding og 3d-printet i Kalundborg uden det store bøvl.

Samtidig har coronaen vist, at vi slet ikke behøver rejse om på den anden side af Jorden, som vi troede, for at samarbejde. Det meste kan klares via Teams. Men hvorfor ser vi så ikke, at de store, tunge virksomheder bliver udfordret af de små?

Fra forretningsmodel til god forretning

Forklaringerne er selvfølgelig mange, men én af dem optager mig mere og mere. Efter 25 år med strategi som arbejdsområde tør jeg godt sige, at alt for mange små og mellemstore virksomheder sjusker med strategiarbejdet.

Og det er ikke kun min fornemmelse. En rapport fra Center for Ejerledede Virksomheder viser for eksempel, at omkring hver fjerde ejerleder ikke har formuleret målsætninger for virksomheden. Og op mod hver tredje ikke har formuleret handlingsplaner og arbejdsopgaver for medarbejderne.

Ofte møder jeg paradokset, at regnskabsafdelingen har effektive programmer. Salg er top tunet. Kaffemaskiner og lagerstyring spiller. Forretningsmodellen er på plads. Men strategiarbejdet – det bliver mest set som en besværlig papirtiger.

Og fordi strategi er noget, som ofte ikke er så synligt i hverdagen, bliver det måske ”glemt”. Jeg har endda hørt virksomhedsledere sige: ”Vi har ikke tid til alt det strategi-snak”.

Her ligger en kæmpe misforståelse. Bevares, hvis strategiarbejdet bare ender i skuffen, er det spild af tid. Hvis strategien derimod er konkret, brugbar og let at forstå, kan den være nøglen, når en god forretningsmodel også skal blive en god forretning på længere sigt.

Fejler de små, vinder de store – og så taber de fleste

Er det kun et virksomhedsproblem, når det halter med strategien? Nej, jeg mener, at det også er et samfundsproblem.

For i en verden, hvor det haster med at finde løsninger på klimakrisen, fattigdom, rent vand, ligestilling og meget andet, har vi brug for at alle gode ideer og kloge forretningsmodeller også bliver til god forretning.

Vi kan ikke forvente, at Google, Amazon og Microsoft skal få alle ideerne. Men skal de for alvor udfordres, skal de små bruge samme strategiske knofedt, som bidrager til de stores succes. Sker det ikke, risikerer vi alle at gå glip af de nye løsninger, som vores børn og børnebørn har brug for.

Jeg håber derfor, at 2022 bliver året, hvor bedre og konkret strategiudvikling får mere fokus i de små og mellemstore virksomheder. Det har vi alle sammen brug for.

Denne klumme er skrevet af Founder & CEO, Sanne Markwall, MakeMyStrategy og er udgivet den 14.1.2022 i Jyllandsposten Erhverv og på finans.dk og kan læses HER